Az Alanor Webshop weboldal sütiket használ az oldal működtetése, használatának megkönnyítés és a maximális felhasználói élmény érdekében. Részletek megtekintése.

Menü

Egy kis storymód

Honnan származnak a kártyák nevei?

Anno, amikor HKK-val játszottunk, sokat tűnődtem, hogyan nevezték el a lapokat. Honnan származik az a név, hogy „Orbitális mackósajt”, vagy kicsoda Dornodon? Ha egy kicsit kutatjuk az elnevezések eredetét, a HKK-n kívül egy másik magyar sikersztorira is bukkanhatunk.

Túlélők Földje

A Túlélők földje egy nagyon sikeres levelezős szerepjátéknak indult még 1992-ben. Mai szemmel már hihetetlennek tűnik, de ennek a játéknak a fordulóit postai levelezéssel bonyolították le. Akkoriban a videójátékok még nem törtek fel annyira, mint manapság ('92-ben még a WarCraft I-et sem ismertük), így sokkal többen játszottak lapozgatós könyvekkel, és hagyományos RPG-vel is. A Hatalom Kártyái Kártyajáték szintén a Túlélők földjének világán alapul, ami nem meglepő, hiszen minden lap hátulján fel is tüntették. A legtöbb elnevezés is innen származik, mert a TF-hez egy teljesértékű, és igen gazdag fantasy világot alkottak, saját mitológiával és háttértörténettel. Így került pl.: a kártyákra Dornodon, Raia, Chara-din, de a kobuderák is.

Klasszikus fantasy

A kártyákról visszaköszön nagyon sok klasszikus fantasy és mitológiai elnevezés is. Az elfek, orkok és törpök már legalább Tolkien óta ismerősök lehetnek, de a trollok és gnómok még régebben részei az emberi kultúrának. Ezek annyira bevett elnevezések, hogy minden gond nélkül lehetett őket szerepeltetni. Arra viszont kínosan ügyeltek, hogy pl.: a D&D-vel ne kelljen jogvitát folytatni. Ezért az olyan neveket, amik kifejezetten csak egy szerepjáték világban szerepeltek, nem lehetett egy-az-egyben átvenni.

… és ahol a szabadjára engedték a kreativitást

Aki először találkozik a HKK-val, biztos, hogy az olyan lapokat jegyzi meg elsőként, mint a Rambó bogár, Joviális mikroszockó, vagy az orbitális mackósajt. Ezek annyira eredetiek, hogy még a laikusok figyelmét is megragadják, és nagyon valószínű, hogy marketing szempontból sem volt egy utolsó húzás – biztos, hogy előbb jut eszembe egy HKK lap, mint mondjuk egy Magic-es. Köszönet érte a készítőknek!

A szerző a Scifimarket.hu üzemeltetője